Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

vrijdag 11 november 2016

Column 69: Vurige zaterdag

Vorige zaterdag begon in mineur. Het onheil was eigenlijk al heel vroeg in de ochtend gestart, toen de meesten onder ons nog lekker warm onder de dekens lagen. We waren ons dus nog van geen kwaad bewust, toen zaterdagochtend de brandweerwagens van alle richtingen Houthalen kwamen binnengereden. Ondanks het feit dat we niet meteen een rookpluim waarnamen, wisten we wel dat het om een ernstige brand moest gaan, aangezien de brandweerwagens van allerlei Limburgse korpsen waren opgetrommeld ter versterking. Het bleek om een brand te gaan in een bedrijf in het industrieterrein Europark in Houthalen. Een industrieterrein dat de laatste jaren al meermaals het decor vormde voor een zware brand. Ook nu werd het bedrijf bijna volledig in de as gelegd en belandden weer heel wat werknemers op straat. Trieste beelden van een ware ravage werden het hele weekend verspreid via Facebook en de online krant.
Gelukkig kan vuur soms ook goede kanten hebben. Zoals wanneer je je in de winter lekker knus kan nestelen voor een knetterende houtkachel. Of wanneer je naar een Sint-Maartensvuur kan gaan. Sinds de KSA in Lillo gevestigd is, hebben we ook weer een Sint-Maartensvuur. Dat vond dit jaar al plaats bijna een week voor de feestdag van Sint-Maarten, namelijk op zaterdag  5 november. Vermoedelijk werd het Sint-Maartensvuur met een klein weekje vervroegd omdat in het weekend van Sint-Maarten al een andere Sint op bezoek komt in de KSA-lokalen. Die met zijn zwarte pieten. Euh, roetveegpieten, moet ik nu zeggen, geloof ik.

Maar eerst het Sint-Maartensvuur dus. Met de hele familie (zelfs de schoonouders uit Bilzen) trokken we dus naar het grasveld achter de KSA-lokalen. We werden verwelkomd door de KSA-leiding, een tentje met heel wat soorten jenever, warme choco en marshmallows en een enorme berg hout. Om half 8 verspreidde de geur van een pas aangemaakt houtvuur zich over het terrein. De aanwezigen keken geboeid toe hoe de berg vuur vatte. Tot plots, al na enkele minuten, een gigantische rookpluim ontstond die zich een weg baande recht naar de kijklustigen. Snel namen we dus de benen naar de andere kant van de vuurberg. De oudste kinderen vonden het allemaal wel amusant, dat weglopen voor de rook, maar de kleintjes waren toch wel geïntimideerd door al die vlammen. Na een jenevertje en een warme chocomelk was de binnenkant opgewarmd, maar begonnen de voeten stilaan al een beetje te verkleumen. Tegen die tijd was het vuur gelukkig al gekalmeerd en konden we opschuiven tot vlak bij de nadarhekken, om ons lekker te verwarmen aan dat gigantische openlucht haardvuur.

Verschenen in Het Belang van Limburg/buurtkrant Houthalen-Helchteren op 10 november 2016. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten