Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

vrijdag 11 november 2016

Column 59: Communiekoorts

Het pinksterweekend is in Lillo al jarenlang het weekend van de eerste communie. En als ik me niet vergis, worden ook op andere plaatsen in Houthalen communiefeesten gevierd dat weekend. Met een schrijnend gebrek aan priesters dezer dagen lijkt het steeds moeilijker te worden om meerdere communievieringen op één dag te organiseren binnen de gemeente. Zo heb ik horen vliegen dat vanaf volgend jaar het pinksterweekend in Lillo niet langer synoniem zou zijn met het weekend van de eerste communie.
Maar dit jaar was dat dus nog wel zo. Wij bleven dit jaar nog van de communiestress gespaard, maar in onze straat waren op minder dan honderd meter afstand twee families getroffen door het communievirus. Er werden druk voorbereidingen getroffen in en rond de huizen en naarmate de 'communieweek' meer en meer in zicht kwam, nam de communiekoorts toe. En zoals dat vaak gaat, maakten vooral de mama's zich druk over het al dan niet goed verlopen van alle geplande festiviteiten. Issue van de week was, een paar dagen voor de communie, het weer. En hoewel iedereen weet dat dat ongeveer het enige is waaraan je toch niets kan veranderen, het enige dat je niet in je planning kan voorzien, toch maakt iedereen er zich druk over. De buurvrouwen van de mama's die onder communiestress stonden inbegrepen. Er werd gepalaverd over de verschillende weerberichten en apps die, ook zoals gewoonlijk, erg tegenstrijdige berichten de wereld instuurden.  En hoewel we allemaal diep vanbinnen wel weten dat we de weersomstandigheden toch niet kunnen beïnvloeden, geven we niet op en proberen we zelfs dit te 'regelen'. Er werd zelfs geopperd om eieren naar de Clarissen te brengen. Jammer genoeg wist niemand van ons meteen waar die Clarissen nog te vinden waren.
Op Pinksterzondag was het dan eindelijk tijd voor de moment suprême. Vermoedelijk ook omwille van een gebrek aan beschikbare priesters, was de viering pas gepland om 12u. Het was koud, maar droog, wat wellicht al heel wat zenuwachtige mama's geruststelde. Het kerkje van Lillo puilde uit van het volk: familieleden, vrienden en buren van de feestelijk geklede communicantjes, die met meer dan twintig waren. Zoals elk jaar hadden de leerkrachten weer een mooie viering voorbereid waarin alle kinderen hun talent mochten tonen. Ze genoten zichtbaar van alle aandacht die ze kregen. En hadden wellicht het uitpakken van de cadeautjes ook al in hun achterhoofd.
Als je zo'n mooie viering ziet, waar zowel de kinderen als de ouders met volle teugen van genieten, dan is het toch jammer om te horen dat ze in Brussel klagen dat leerkrachten op school te veel tijd steken in zo'n communieviering. Hopelijk zien degenen die de wetten moeten uitschrijven toch eens in dat ook dit bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, misschien nog veel meer dan de boekenwijsheid die ze elke dag op school moeten vergaren.

Aan alle communicantjes: een dikke proficiat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten