Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

vrijdag 11 november 2016

Column 66: Openklasdag

"Aan alle mooie liedjes komt een eind", zegt het spreekwoord. En inderdaad, de zomervakantie zit er weer op. Het was een zomervakantie die druilerig begon, maar toch nog een tropisch einde kende. Dat andere spreekwoord, "mooie liedjes duren niet lang", is eerder relatief, met een zomervakantie die twee volle maanden duurt. Toch zijn die twee maanden naar mijn gevoel voorbijgevlogen. Maar voor de kinderen werd het stilaan welletjes. Zij wilden wel terug naar school na die eindeloze vakantie. Het voordeel van zo'n lange vakantie is wel dat alle batterijen weer volledig opgeladen zijn.
Voor het eerst organiseerde de school van onze kinderen, Lillo's Klavertje, een openklasdag voor alle leerlingen. Maandagavond werden alle kinderen verwacht om te zien wie er bij wie in de klas zou komen te zitten en welke juf of meester in hun klas de plak zou zwaaien dit schooljaar. Onze kinderen zaten al van 's ochtends te popelen om naar hun nieuwe klas en juf te gaan kijken. En aan het aantal ouders en kinderen te zien, waren die van ons niet alleen. We wandelden naar het gebouw van de lagere school via de speelplaats, die deze zomer werd gedecoreerd met allerlei 'vloerschilderingen', louter decoratief of als reuzengezelschapsspel. Wat een verschil met mijn eigen lagereschooltijd. Toen ging je gewoon op 1 september naar school en in welke klas je zat of met welke meester of juf je het jaar moest zien rond te krijgen, dat zag je dan pas. In de klas stonden enkel banken en met wat geluk nog een klein vertelhoekje, maar dat was het dan. Verder was het zitten en luisteren.
Onze kinderen werden met open armen ontvangen in een gezellig klaslokaal. Aan de deur van elke klas waren op een of andere manier naamkaartjes aanwezig. Geen gewone witte met in zwarte letters je naam erop, maar vlinders, of bloemetjes, of nog iets anders leuks. In het eerste leerjaar krijg je toch nog een beetje een kleuterklasgevoel met een winkeltje en enkele bakken met speelgoed, maar toch is het er ook al stoer en groot met een whiteboard, een smartboard en een hele klas vol bankjes.

De kinderen kwamen enthousiast (en sommigen toch ook wel een beetje bedeesd en verlegen, voor die nieuwe meester of juf) het klaslokaal in om de leerkracht te begroeten en in sommige klassen om al meteen een plaatsje voor de eerste dagen uit te kiezen. Hoewel niet iedereen het even fijn vond dat de vakantie weer voorbij was, heb ik toch geen tranen gezien. Alleen maar grote glimlachen en vreugde voor al het nieuws dat er weer aankomt, en voor het weerzien met de vriendjes natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten