Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

donderdag 24 april 2014

Column 6: Schoolpoortkamperen

Enkele jaren geleden keken wij met verbazing naar beelden op tv van ouders die in grootstad Brussel aan de schoolpoort gingen kamperen om hun kind te kunnen inschrijven in de school van hun keuze. Hoofdschuddend keken we ernaar en drie seconden later zapten we al weg van die wantoestanden in Brussel. Dit was een ver-van-mijn-bed-show.
Maar nu - anno 2014 - heeft het fenomeen zich zelfs verplaatst naar onze gemeente, die toch allesbehalve grootstedelijk is. Oorzaak: een nieuwe 'regeling' voor het inschrijfbeleid van scholen, die in 2013 werd ingevoerd. De overheid had hiermee een nobel doel voor ogen: gemengde scholen creëren. Scholen waar zowel autochtone Belgen als 'mensen met een migratieachtergrond' les volgen, scholen waar plaats is voor rijk en arm, kortom: scholen waar plaats is voor iedereen. Daartoe moesten de scholen vanaf dan elk schooljaar hun maximumcapaciteit vooraf doorgeven en een vaste inschrijvingsdatum hanteren per scholengemeenschap, met een voorrangsperiode voor o.a. broertjes en zusjes. En er moest een balans zijn tussen 'indicatorleerlingen' en 'niet-indicatorleerlingen', indicaties gebaseerd op o.a. thuistaal of diploma van de moeder. Een prachtig plan, gezien vanuit de ivoren toren in het grootstedelijke Brussel.
Maar helaas, in de praktijk zorgde het voor heel wat onrust. Aan de school van Laak werd vorig schooljaar al door enkele ouders gekampeerd, dit schooljaar konden de kamperende ouders zelf wel een hele klas vullen. En ze haalden op maandag de krant.
Naar verluidt werd er echter niet enkel aan de school van Laak gekampeerd. Want, zoals dat gaat, het nieuws van kamperende ouders en beperkte plaatsen verspreidt zich snel en ook ouders met interesse voor een andere school panikeren en slaan hun tent op.

Maar wat schort er dan aan dat prachtige plan? Hoe is het mogelijk dat ouders een motorhome moeten huren om op enkele honderden meters van hun huis het weekend door te brengen enkel en alleen om voor hun oogappel een plaatsje te bemachtigen in 'hun school'? Wat vroeger vanzelfsprekend was, wordt nu een voorrecht: naar de kleuter- en lagere school gaan in je eigen wijkschooltje. Want één belangrijk detail hebben de wettenmakers over het hoofd gezien bij het opstellen van hun prachtige plan: voorrang geven aan kinderen die gewoon in de buurt van de school wonen, of ze nu autochtoon, allochtoon, arm, rijk of wat dan ook zijn.

Verschenen in Het Belang van Limburg / Houthalen-Helchteren op 28 maart 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten