Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

donderdag 17 april 2014

Column 3: Ge zijt van Houthalen-Helchteren als...


 Als je Facebook gebruikt, heb je wellicht ook al de nieuwe hype opgemerkt, namelijk "Ge zijt van ... als..." Zo is er uiteraard ook al eentje opgedoken voor Houthalen-Helchteren, waarin al eens gezinspeeld werd op de rijkdom aan culturen in onze gemeente. Want inderdaad, net zoals een aantal omringende gemeenten zijn ook wij een gemeente met een mijnverleden. En omdat er niet genoeg Belgen beschikbaar waren om het zwarte goud naar de oppervlakte te brengen, werden massaal mensen geronseld in 'exotische' landen als Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Marokko. Ze lieten de zonovergoten eigen bodem in de steek voor dit land van melk en honing waar ze zich diep onder de grond begaven en zwart weer bovenkwamen, alles in de hoop op een beter leven.
Maar "Ge zijt ook van Houthalen-Helchteren als ge bijna zonder pastoors zit". Er dreigt nu immers ook een tekort aan een ander soort werkwilligen. Met het nakende pensioen van pastoor Bollen en in 2015 het pensioen van pastoor Debakkere, blijven er nauwelijks nog mensen over die een kerkdienst mogen voorgaan. Ze hebben gewerkt tot hun vijfenzeventigste, dus dat pensioen komt niks te vroeg. Vanwege een nijpend tekort aan priesters, pastoors en andere kerkvertegenwoordigers, heeft de Kerk de pensioenleeftijd immers al veel eerder opgetrokken dan de regering. Maar zelfs dat kon het probleem niet oplossen, want nog steeds zijn er geen opvolgers om de vertrekkenden te vervangen. Wordt het niet eens tijd dat er een frisse wind door het beleid van de kerk waait? Wordt het niet de hoogste tijd voor getrouwde mensen die een dienst mogen voorgaan? Wordt het niet de hoogste tijd voor...?

Of is het misschien tijd om te doen wat zoveel jaar geleden voor de steenkoolmijnen werd gedaan en moeten we zelfs de pastoors in het buitenland gaan ronselen?

Verschenen in Het Belang van Limburg/Houthalen-Helchteren op 14/02/2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten