Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

maandag 21 april 2014

Column 4: Kinderopvang

Yes, vakantie!
Of niet?
Bent u die grootmoeder die volgende week haar kleinzoon op logement krijgt?
Of zijn jullie die grootouders die volgende week jullie kleinkinderen zowat elke dag van de week op sleeptouw nemen?
Of bent u misschien die grootvader die elke vakantie de binnenspeeltuin onveilig maakt met zijn kleinzoon?
Of bent u een moeder die alweer enkele weken met de handen in het haar zit? Een moeder die zelf moet werken tijdens de vakanties, een moeder die geen beroep kan doen op grootouders omdat die zelf nog werken of omdat ze simpelweg te veraf wonen? Een moeder dus die al weken aan het plannen is waar de kinderen tijdens die vrolijke krokusvakantie carnaval mogen vieren? Want helaas... terwijl de kinderen genieten van een welverdiende vakantie, loopt het werkritme van de meeste ouders gewoon door. Ikzelf ben natuurlijk niet in een positie om te klagen, want als leerkracht valt de vakantie van mijn kinderen samen met die van mij. En hoewel de meeste leerkrachten niet de hele vakantie 'schoolvrij' zijn, zijn ze wel thuis en dus in staat zich over hun eigen kroost te ontfermen.
Maar goed, helaas staat dus niet de hele bevolking in het onderwijs en opvang tijdens de vakanties wordt hoe langer hoe meer een probleem. Scholen worden overstelpt door telefoontjes van hoopvolle ouders met vragen over vakantie-opvang. Helaas wordt die hoop meestal al snel de kop ingedrukt, want zelfs voor- en naschoolse opvang organiseren kost de scholen meestal meer geld dan dat het opbrengt. En ook op gemeentelijk niveau wordt de kinderopvang slachtoffer van de crisis en de besparingen die daarmee gepaard gaan. In Houthalen is het jammer genoeg niet anders. Eerst werden de gemeentelijke diensten verhuisd naar die moderne tempel die verrees in de Pastorijstraat, momenteel wordt hard gewerkt aan een uitloper van die tempel, de staart die er aan de achterkant bijgebouwd werd, waarheen o.a. kinderdagverblijf De sijsjes zal verhuizen. Fijn, kinderopvang in een modern, nieuw gebouw. Randverschijnsel van die verhuis: de opvang voor schoolgaande kinderen wordt opgedoekt. Vanaf volgend schooljaar dus in Houthalen weer enkele handen extra in het haar.

Nu gaan er geruchten dat de gemeente op zoek is naar initiatieven om sportkampen e.d. te combineren met opvang tijdens de vakanties. Een leuk idee, gesteld natuurlijk dat ouders niet elke dag twee uur later hun werk kunnen aanvatten als ze hun kinderen naar zo'n initiatief moeten brengen. Of de grootouders daarvoor moeten vragen... 

Verschenen in Het Belang van Limburg / Houthalen-Helchteren op 28/02/2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten