Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

maandag 30 oktober 2017

Griezelen

Zo’n twintig jaar geleden ging ik met mijn jaargenoten van het vijfde jaar secundair op schooltrip naar Londen. Tijdens de herfstvakantie. En we waren in Londen op 31 oktober. Ik herinner me dat grote delen van Londen baadden in een echte halloweensfeer: heksen, spoken, griezels, pompoenen en meer van dat leuks. Voor ons was het een heel nieuw gegeven: wij hoorden voor het eerst van dit angelsaksische feest, dat bij ons nog een nobele onbekende was.
Nu is Halloween ook bij ons niet meer weg te denken. Net zoals heel wat andere feesten hebben mensen met een neus voor zaken de hele pompoenen- en griezelhandel gruwelijk gecommercialiseerd. Maar wie laat er zich niet door meeslepen? Ook aan mijn voordeur liggen pompoenen. En de dochter kreeg vorige week nog een nieuw heksenkleedje. Niet alleen de winkels buiten het hele gegeven uit, ook de halloweentochten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het begon vorig weekend al met een halloweentocht in de wijk De Hutte in Houthalen-Oost en in de herfstvakantie kan je tweemaal in Helchteren terecht voor een tocht: eenmaal in vakantiepark Molenheide en eenmaal in het Wild- en wandelpark bij Molenheide, met een heuse afterparty erbij in de boskantine. En wellicht heb ik nog wel een aantal tochten over het hoofd gezien.

Niet alleen onze gemeente is trouwens halloweenminded. Scroll maar eens door je Facebook en je zal de ene na de andere tocht tegenkomen. Ook de lagere school  bij ons organiseerde wel eens een halloweentocht, in de tijd dat er nog iets minder tochten in de aanbieding waren dan nu. Dit jaar kozen ze voor een halloween-knutselavond, die vorige week vrijdag al plaatsvond. Als tiener zullen ze er wellicht niet meer zo voor staan te springen, maar nu vinden onze kinderen het nog geweldig om op een vrijdagavond naar school te gaan. En ze waren blijkbaar niet alleen: er was heel wat meer volk dan ik verwacht had – een hele mediazaal vol - en de leden van de ouderraad hadden voor leuke knutselactiviteiten gezorgd. De kinderen stortten zich op de verschillende activiteiten en gingen na een dik uur naar huis met een eierdoosspin, een plastic-beker-spookje, een halloweenhoedje, een monstertje, … en met een paar lekkere wafeltjes achter de kiezen (met dank aan de bakjuf van dienst). Het was een geslaagde avond en de kinderen zijn nu voorzien van de nodige accessoires om de komende week deel te nemen aan een van de halloweentochten.

Verschenen in Het Belang van Limburg / Houthalen-Helchteren op 27/10/2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten