Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

zondag 27 december 2015

Column 50: Oud wordt nieuw

Binnenkort verruilen we het oude jaar voor een nieuw. Laten we hopen dat 2016 een mooi jaar zal worden. De lagere school van Lillo begint dat nieuwe jaar in ieder geval in stijl. Eindelijk, na jaren en jaren van plannen, papierwerk, eindeloos overleg en uiteindelijk de bouwwerken, is de nieuwbouw voor de lagere school eindelijk klaar. Zowel de juffen en meesters als de leerlingen hadden een bijzonder vermoeiende, maar ook zalige week, deze laatste lesweek van het jaar, vermoed ik. De oude klaslokalen werden immers tot op het laatste snippertje papier leeggemaakt en de nieuwbouw werd ingericht, zodat de leerlingen na de kerstvakantie meteen hun intrek kunnen nemen in dat splinternieuwe gebouw. De kinderen waren alvast erg onder de indruk van hun nieuwe, ruime klas.
In deze periode, waarin we allemaal reikhalzend uitkijken naar het samenzijn met familie, maar stiekem toch ook naar het uitpakken van de cadeautjes, is een nieuwe school natuurlijk een reusachtig mooi cadeau. Helaas past er wel geen papiertje en een strikje rond, maar dat zien we graag door de vingers. In plaats van kerstkaartjes stuurde de school uitnodigingen rond om het nieuwe gebouw binnenkort ook eens aan de binnenkant te komen bewonderen. En, nieuwsgierig als we zijn, zullen we daar zeker gebruik van maken. Want ook wij, als ouders, zijn blij dat onze kinderen naar zo'n mooi gebouw mogen verhuizen.

Maar toch, hoewel zo'n nieuwe school even leuk is als het uitpakken van de cadeautjes die onder de kerstboom liggen, toch zijn het noch de pakjes, noch het nieuwe gebouw die dingen de moeite waard maken. Dat kunnen alleen mensen. Bijvoorbeeld alle mensen die, ook tijdens die laatste lesweek voor de kerstvakantie, wafels bakten of wafels kochten voor een ziek kleutertje in diezelfde school. Want wanneer zo'n klein kindje noodgedwongen de kerstdagen doorbrengt in een ziekenhuis, wordt alles toch weer even in perspectief geplaatst. En wordt maar weer eens duidelijk hoezeer het kerstfeest, met een week later de overgang naar een nieuw jaar, en hoop met elkaar verweven zijn. Hoop op beters in dat nieuwe jaar. Hoop op een goede gezondheid, vrede, geluk, ... Want ook dat wensen we elkaar in deze dagen. En ik wens het ook aan jullie: fijne feestdagen en een fantastisch 2016!

Verschenen in Het Belang van Limburg / Houthalen-Helchteren op 24/12/2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten