Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

zondag 6 december 2015

Column 48: Mijter en veren

De warme nazomer is nu definitief voorbij. Na de gure herfstwind van de afgelopen week, kleurden vanmorgen het gras en de daken wit. De ochtendschemer blijft wat langer hangen en de avond valt al vroeg. En in deze tijden, waarin mensen zich 's avonds graag knus achter het haardvuur of de pelletkachel nestelen, zijn er ook steeds een aantal graaggeziene lieden die de ronde doen. Lieden voor wie de kinderen 's avonds verlangend hun schoentje zetten en voor wie ze maar al te graag een tekening kleuren. De heilige man met zijn zwartgekleurde helpers (hoewel dat zwart zijn van de helpers tegenwoordig bijna een misdaad is) heeft weer een drukbezet programma deze weken. Overal wordt hij uitgenodigd voor een feestelijke intocht, hij brengt zijn nachten door in kastelen of sinthuizen overal in het land en op het voormalige mijnterrein van Heusden-Zolder is er dit jaar zelfs een echte 'sinterklaasfabriek'. Zelfs in ons eigen piepkleine Lillo werd de Sint dit jaar uitgenodigd om de kinderen te verwennen. Alle Lillonaars kregen een in te kleuren tekening in de brievenbus en een oproep de kinderen in te schrijven voor een bezoek aan de Sint in de nieuwe harmoniezaal. Ook in Ter Dolen werd de Sint dit jaar weer uitgenodigd om er een weekje te komen logeren. Op zondag 15 november mochten alle kinderen komen kijken hoe hij met heel wat zwarte pieten in felgekleurde pakjes en met veren op hun muts, aankwam in zijn logement voor de komende week. Ook afgelopen weekend waren de kinderen nog welkom in Ter Dolen om een persoonlijk bezoekje te brengen aan de goede man en zijn helpers. Wij waren van de partij om de intocht van de Sint te aanschouwen. Voor de gelegenheid beschikte het kasteel van Ter Dolen zelfs over een echte koning en koningin, die de kinderen en hun ouders de weg wezen naar het podium achter het kasteel. Er was aan alles gedacht: een podium, een geluidsinstallatie en een planken vloer voor het publiek.
Alleen had de organisatie er niet aan gedacht dat het een beetje moeilijk is om het podium te zien als de planken vloer bergaf loopt en het podium helemaal bovenaan staat. De kinderen waren natuurlijk nauwelijks in staat hun nieuwsgierigheid te bedwingen en keken reikhalzend uit naar de pieten, die al hier en daar rondliepen. Maar hun aandacht ging natuurlijk vooral uit naar die man in het rood met zijn lange baard en een mijter op het hoofd. Aangezien de kinderen te klein waren om iets te zien, torsten heel wat ouders het kleine grut dus op hun schouders, wat pijnlijke arm- en nekspieren opleverde. Maar gelukkig werd het geduld beloond en na een tijdje dook het puntje van de mijter op tussen de bomen. In een paardenkoets die werd voortgetrokken door een tuffende minitractor arriveerde Sinterklaas aan het podium. De oude man nam plaats in een mooie stoel en nam zijn tijd om de kinderen uitgebreid te begroeten. Het leverde heel wat glimlachende kindergezichten op.

Verschenen in Het Belang van Limburg / Houthalen-Helchteren op 27/11/2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten