Wie hoopt op een column over pikante lingerie, moet ik
helaas teleurstellen. Want ondergoed is niet hetgeen waarover ik het ga hebben.
BH is een zelfgecreëerde afkorting naar analogie met de alom bekende afkorting
BV. Geen Bekende Vlaming echter, maar een Bekende Helchterenaar. Alhoewel, of
de persoon in kwestie zelf in Helchteren woont, dat weet ik eigenlijk niet.
Misschien moeten we eerder spreken van een BHB, een Bekende Helchterense
Bakker. Vorige week verscheen er immers een artikel in de krant naar aanleiding
van een televisieprogramma op Canvas, waarin in elke aflevering drie jonge
ondernemers gevolgd worden. Eén van deze drie ondernemers zou een jonge, warme
bakker uit Helchteren zijn.
Nu moet ik toegeven dat ik een voorliefde heb voor warme
bakkers. Niets zo heerlijk als in het weekend 's ochtends vroeg op te staan en
naar de warme bakker te rijden voor versgebakken broodjes. Nu moet ik ook
toegeven dat ik nogal kieskeurig ben als het op broodjes aankomt. Ik wil graag
én lekkere koffiekoeken én lekkere pistolets én lekker brood. En af en toe ook
nog eens een lekker gebakje of een lekker stukje vlaai. En die combinatie vind
je helaas niet bij elke bakker. Maar ik had geluk, want in 2014 vestigde zich
een nieuwe bakker in Helchteren die dat allemaal te bieden had.
Ik zei al dat ik een voorliefde heb voor warme bakkers. Daar
komt nog bij dat ik ook een voorliefde heb voor jonge mensen die hard willen
werken. Tegenover de bewuste bakker bevindt zich ook een frituur met uitbaters
die ooit als jong koppeltje aan hun avontuur begonnen. Ook jonge mensen die al
jaren hard werken en hun best doen om kwaliteit te bieden. Maar, om terug te
komen op het televisieprogramma over de jonge ondernemers, met een voorliefde
voor warme bakkers en voor jonge mensen die hard willen werken, had ik dus
reden genoeg om op het juiste uur de tv af te stemmen op Canvas. De drie
ondernemers die gevolgd werden, waren een ontwerpster van lingerie (toch nog
bh's, dus), iemand die met de hand exclusieve schoenen maakte en onze bakker.
Wellicht ben ik bevooroordeeld, maar ik vond het verhaal van het jonge
bakkerskoppel veruit het interessantste. En veruit het meest realistische, het
meest haalbare. Hoewel de bakker zelf toegaf dat hij wel graag durft dromen van
grootse projecten. Stiekem hoop ik toch dat hij het kleinschalig en
ambachtelijk zal houden, want net dat is de charme van een goede warme bakker.
Verschenen in Het Belang van Limburg / Houthalen-Helchteren op 4 maart 2016.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten