Welkom op mijn blog.

Schrijven kriebelt in mijn bloed. Ik doe het dan ook al bijna even lang als lezen.

Op deze blog vind je info over mijn debuutroman "Schotse wolken", die in juni 2013 uitgegeven werd.

Verder schrijf ik om de twee weken een column voor Het Belang van Houthalen-Helchteren, de regionale bijlage van de krant Het Belang van Limburg.

De columns verschijnen vanaf nu ook op mijn blog.

dinsdag 18 november 2014

Column 22: In vuur en vlam

Wat is er gezelliger dan een knetterend haardvuur? Of een kampvuur? Heel wat oud-leden van allerhande jeugdbewegingen kijken wellicht nostalgisch terug op het kampvuur dat het jaarlijkse bivak moest afsluiten. Gelukkig is er nog altijd eenmaal per jaar een reusachtig kampvuur in vrijwel elke gemeente waarop niet enkel de leden van een kamperende jeugdbeweging, maar ook volwassenen van allerlei pluimage welkom zijn. En voor dat reusachtige kampvuur was het afgelopen weekend tijd, want het Sint-Maartensvuur hoort traditioneel bij 11 november.
En wat zo leuk is aan zo'n Sint-Maartensvuur is dat het ook effectief nog iets traditioneels is. Van zo'n hoop dorre takken en dode bomen kan je immers geen grote brandbare berg maken door een simpele druk op je iPhone, of door een of andere handige app. Voor zo'n vuur heb je ouderwetse mankracht nodig. Sterke mannen- (en/ of vrouwen-)armen die de aangeleverde bomen en takken naar één plek slepen en stapelen tot een piramidevormig kunstwerk dat in brand gestoken kan worden. En ook dat in brand steken loopt niet altijd van een leien dakje. Misschien maakt net dat het wel zo gezellig.
Zelf waren we al jaren niet meer op een Sint-Maartensvuur geweest, maar dit jaar kregen we een flyer in de brievenbus waarin werd aangekondigd dat er dit jaar ook in Lillo weer een Sint-Maartensvuur zou zijn. En wij besloten dat de kinderen nu wel groot genoeg zijn om ons aan dit knetterende vuur te warmen.
We begaven ons dus op zaterdagavond richting de KSJ-lokalen (lees: de vroegere voetbalpleinen van Lillonia). De KSJ-leiding had er werk van gemaakt. Een pad verlicht door glazen bokalen met theelichtjes bracht ons over een hobbelig ex-voetbalveld tot bij de gigantische brandende stapel hout. Om niet alleen de buitenkant te warmen, maar ook de binnenkant, hadden de KSJ'ers een partytentje ingericht als pop-uphorecazaak. Aldaar konden we terecht voor iets fris of iets om op te warmen, zoals een warme choco of een jenevertje, weliswaar een koud drankje, maar ook ééntje waarvan je het warm krijgt.
En toen zowel binnen- als buitenkant voldoende verwarmd waren, keerden we met een warm gevoel huiswaarts...

Gepubliceerd in Het Belang van Limburg / Houthalen-Helchteren op 14/11/2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten